Zimbabwe deel 1: Chizarira en Gache Gache

We gaan samen met mijn broer een tripje maken door Zimbabwe. Vlak voor vertrek horen we dat de USD en de bondnote (lokale vervanger van de vroegere Zimbabwaanse dollar) van elkaar zijn losgekoppeld. De gevolgen zijn direct merkbaar: de bondnote daalt fors in waarde, er dreigt een tekort aan brandstof en andere producten, met als gevolg eindeloze rijen bij de pompstations en in de winkels. We kopen haastig 100 liter drinkwater, blikjes eten en jerrycans met extra diesel en vertrekken dan naar Victoria Falls waar we mijn broer van het vliegveld halen. Hopelijk heeft hij maar een klein tasje, want veel plek is er niet meer. Halverwege blijkt de dieseltank te lekken. Hij kan gelukkig provisorisch gemaakt worden en een taxi haalt mijn broer op. Het ruimteprobleem in de auto is meteen opgelost, want zijn bagage is niet meegekomen. Een broek en shirt kan hij van Jan lenen, maar een extra tandenborstel hebben we niet. Dus op naar de winkel, waar de klachten over lange rijen blijken te kloppen. Onze beoogde bestemming gaan we niet meer halen. Dan maar naar een camping bij Binga. We zijn de enige bezoekers. Het restaurant is dicht, maar de bar is open en biedt prachtig uitzicht over Lake Kariba.

 

 

Omdat we niet helemaal zeker zijn of we genoeg diesel hebben, gaan we de volgende ochtend op zoek naar een pompstation. De eerste twee zijn leeg, maar dan zien we vanuit de verte een lange rij. Dat is veelbelovend. Met een volle tank rijden we anderhalf uur later naar Chizarira, een park iets ten zuiden van Lake Kariba. Ook hier zijn we de enige bezoekers. Vanwege stropers is het wild erg schuw en we zien dan ook vooral veel achterkanten. Maar de uitzichten zijn fantastisch. Een gids leidt ons de volgende ochtend met geweer in aanslag door de bush. Begrijpelijk dat elk dier bij nadering wegrent. Als we ’s avonds rustig van een sundowner genieten, komen er tot onze vreugde aarzelend een aantal waterbokken en impala’s grazen in de wat lager gelegen vallei. ’s Nachts schudt de auto van daverend leeuwengebrul. Bij het eerste ochtendlicht zien we de sporen pal naast de auto.

 

 

We volgen een smal, hobbelig pad naar Gache Gache aan Lake Kariba. Het is een lange rit en we missen bovendien een cruciaal zijweggetje. Het alternatieve pad is boeiend, met name omdat het weggetje steeds lijkt dood te lopen. Gelukkig arriveren we nog net voor donker op onze camping met weids uitzicht over het meer. Opnieuw zijn we de enigen, als we een voorbijdrijvende krokodil niet meerekenen. Ook hier is het restaurant dicht. Leve de blikjes.

 

 

Met een mini catamaran gaan we op vogelexcursie. Aanvankelijk lijken er meer krokodillen dan vogels. Binnen een half uur tellen we er ruim dertig. De gids deinst er niet voor terug om vlakbij een welgedaan exemplaar (zie foto bovenaan) een levendige beschrijving te geven van een gebeurtenis waarvan ik niets wil weten. Gelukkig schakelt hij dan toch over naar de vogels. Tussen overhangende takken zitten twee generaties kwak (black-crowned night heron) en een witkruinkievit (white-crowned lapwing) speurt op de oever naar voedsel. Die zijn heel wat leuker om naar te kijken! Wordt vervolgd…

 

 

 

12 Responses to “Zimbabwe deel 1: Chizarira en Gache Gache”

 1. Ascha schreef:

  Het avontuur begint weer gelijk als jullie op reis gaan! Ben blij dat er een deel 2 komt want je schrijft boeiend Marianne!

 2. Marianne Sprey schreef:

  Hi Ascha, dat is leuk, zo’n snelle reactie! Ja, het avontuur begon inderdaad meteen. Achteraf is het leuk om over te schrijven, maar ik had wel even kromme tenen.

 3. Freddy schreef:

  Dat is weer genieten van jullie avontuur.
  In feb gaan we op bezoek in Uganda, kijken er naar uit, hoe gaat het met onze vrienden.
  Het is alweer 10 jaar geleden dat we er heen zijn gegaan en 3 jaar geleden dat we ze bezocht hebben..
  We wensen jullie een goed en gezond 2019 en natuurlijk ook fijne kerstdagen🦋

 4. Marianne Sprey schreef:

  Wat leuk dat jullie binnenkort naar Uganda gaan. Het zal bijzonder zijn om jullie vrienden daar na zo’n lange tijd weer te ontmoeten. We wensen jullie een hele mooie tijd toe daar en ook alvast fijne feestdagen en een gezond en goed 2019 toegewenst.

 5. Ascha schreef:

  Jullie maken ook altijd van die bijzondere dingen mee😀. Afvallende drempels, lekke radiator etc. Het hoort er gewoon bij!

 6. Marianne Sprey schreef:

  Een beetje minder mag soms ook wel. Een lekkende tank als je weet dat er tekort aan brandstof is, is niet echt geruststellend😅

 7. Dirk Wolse schreef:

  Dag, Leuk om weer van jullie belevenissen te lezen. We wensen jullie goede kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar. Wilma en Dirk

 8. Marianne Sprey schreef:

  Hartelijk dank voor jullie berichtje. Ook jullie hele fijne feestdagen gewenst en een gezond en goed 2019.

 9. Jeany schreef:

  We zijn heel benieuwd naar deel 2. En ik stuur de afdrukken die wij op onze fietstochten tegen kunnen komen per mail even toe. Wel iets anders dan deze leeuwenpoten, ha, ha.

 10. Marianne Sprey schreef:

  Excuses voor de late reactie, maar er waren wat problemen met de elektriciteit. Leuk dat je even reageert. We zijn benieuwd naar de afdrukken!

 11. Willy Spreij schreef:

  Heerlijk om weer mee te genieten met jullie avonturen!
  Fijne dagen en een gezond en gelukkig 2019

 12. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel voor je leuke reactie! Ook jij het allerbeste voor 2019.

Geef een reactie