Een gepeperd tripje (Hwange National Park)

Twee dagen voor we vertrekken naar Hwange National Park in Zimbabwe, druppelt er water uit de auto. De laatste reparatie van de radiator heeft dus niet lang geholpen. Helaas duurt het een week voor een nieuwe radiator arriveert, maar het goede nieuws is dat de lekkage bovenin zit. Een halve bus peper in het water zou het gat provisorisch moeten dichten. We zijn bereid alles te geloven, mits we maar op weg kunnen, dus gooien we een ruime hoeveelheid peper in de radiator en nemen voor de zekerheid een extra busje mee, plus 20 liter water voor het geval dat…
Tegen het eind van de middag arriveren we bij de grensovergang Pandamatenga. De moederlijke douane kijkt ons bezorgd aan. “You must not cross the border, there are deep puddles at the other side and everybody gets stuck”.
But we have a Landruiser”, proberen we haar te overtuigen, de peper verzwijgend, maar ze adviseert ons “a little detour via Kasane”. De kleine omweg is 250 km. Gelukkig heeft ze nog een ander idee: “talk with my collegue from Zimbabwe”.
En zo wandelen we zonder geldig document door de paar honderd meter niemandsland van de ene douane naar de andere, nageschreeuwd door de vale toarako: “go away.. go away….”
De Zim collega ziet geen enkel probleem, zolang we bij de eerste plas maar links houden en bij de tweede het midden.

 

 

Het pad staat vol plassen, dus geen idee waar we wat moeten doen, maar dankzij de stevige ondergrond is er nergens een probleem en we hebben dus volop tijd om rond te kijken. Zo tegen het eind van de regentijd staat het gras erg hoog en is het wild niet makkelijk te zien, maar we genieten van de de glanzende veren van de koperstaartspoorkoekoek en de olifanten die op het pad een stofbad nemen. Net voor donker komen we op de camping aan. We zijn de enigen en het personeel is al weg, maar de beheerder steekt eigenhandig de donkey boiler aan en een uur later hebben we een heerlijk warme douche.

 

 

De peper blijkt zijn werk goed te doen, er lekt nauwelijks water. Opgelucht vervolgen we onze tocht. We drinken koffie vlakbij een gezinnetje klipdassen en lunchen op een picknickplaats met uitzicht op een meertje vol stoeiende nijlpaarden. De kampbeheerder houdt ons gezelschap. Hij zit hier al 7 jaar alleen in de bush en vertelt het ene sensationele verhaal na het andere: “I have no camera, but everything is in my head”.
Een Engelse dame leerde hem breien. Zijn collega’s verklaren hem voor gek, maar de mutsen en wanten zorgen voor een aardige bijverdienste. Ook verzamelt hij olifantenhaar waar hij prachtige armbanden van maakt. Verkopen is tegen de regels, maar er is natuurlijk niets op tegen als hij een armband neerlegt en wij wat geld, toch…?

 

 

Terwijl er twee prachtig synchroon vliegende grijze kroonkraanvogels overkomen en een paar impala’s nieuwsgierig toekijken, controleren we voor de laatste keer de waterstand in de radiator. Nog steeds prima. We kunnen op deze manier best nog een tripje maken, zeker als we peper meenemen (en extra water voor het geval dat…).

12 Responses to “Een gepeperd tripje (Hwange National Park)”

 1. Ascha schreef:

  Geweldig verhaal! Eens zien of wij de komende 10 dagen ook zoveel moois gaan meemaken. Tot ziens in Maun!
  Gr. Ascha en Arthur.

 2. Marianne Sprey schreef:

  Wat leuk dat jullie nog de tijd vonden om te reageren. Jullie gaan vast ook een mooie tijd krijgen. Tot snel!

 3. Willy Spreij schreef:

  Wat een heerlijk avontuur weer erg leuk om te lezen wat jullie beleven! en weer mooie foto’s erbij.

 4. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel!

 5. Henk schreef:

  Leuk verhaal! Te gek van die peper. En als beloning voor het doorzetten veel mooie dieren en een leuke ontmoeting. Als ik al niet begreep waarom Afrika jullie zo trekt, dan nu wel. Veel plezier op het volgende tripje (met peper!). En tot gauw ziens in ons landje met verrassend wisselvalig weer.

 6. Marianne Sprey schreef:

  Ja, apart he? We waren echt verbaasd dat het werkte. We hebben overigens toch maar een nieuwe radiator gekocht. We kijken er naar uit om jullie over niet al te lange tijd weer te zien.

 7. Elja schreef:

  Wat een leuk pittig verhaal met mooie foto,s
  We zijn net terug van 4 dagen kamperen in Nederland alles is hier nu knal goed ook prachtige .
  Nog veel plezier

 8. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel. Leuk dat jullie ook net gekampeerd hebben. We kijken er naar uit om binnenkort ook weer een poosje te genieten van het groene Nederland.

 9. Dirk Wolse schreef:

  Dag,
  Mooi verhaal en iets spectaculairder dan kerkkamp

 10. Marianne Sprey schreef:

  Dat valt nog te bezien:)

 11. Gia schreef:

  Wat een mooi verhaal weer, met prachtige foto’s! !

 12. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel!

Geef een reactie