Khwai en Chobe National Park

Als we bij onze kampeerplek aan het riviertje de Khwai aankomen, staren vier buffels ons dreigend aan, terwijl de bijbehorende kudde langzaam het water oversteekt naar graziger weiden.  Pas na een minuut of tien draait het viertal zich luid snuivend om. Opgelucht stap ik de auto uit, want intussen heb ik ernstig behoefte aan een sanitaire stop. Vlakbij het toilet doemt  een olifant op. Dan maar in de bosjes. Tussen hetgeen de buffels hebben achter gelaten, valt een extra plasje niet op.

 

 

De volgende dag trekken we Chobe National Park in. Het is 7 maanden geleden sinds de laatste regens en we willen graag naar de Chobe rivier, omdat het daar nu moet wemelen van het wild, waaronder grote kuddes olifanten. Halverwege staat een safari auto op het pad. Opgewonden toeristen met klikkende camera’s. In het gras de oorzaak van de opwinding: een amoureuze leeuw maakt avances. De leeuwin strekt zich uit, gaapt nog eens lekker en zwaait dan gewillig haar staart opzij, nadat ze eerst haar achterste naar het publiek heeft gekeerd voor een beetje privacy.

 

Intussen wordt de lucht steeds dreigender. Al een week verschijnen er ’s middags donkere wolken die vervolgens in het niets oplossen. Vandaag dus niet. Ineens hoost het en verschijnen grote plassen buiten en binnen, want het water stroomt langs beide kanten van de ramen. Kennelijk zijn de rubbers versleten.  ’s Avonds genieten we nog enigszins vochtig van het uitzicht over de Chobe rivier. Dat blijft prachtig, al zijn de uiterwaarden verlaten nu de dieren overal kunnen drinken.  Ook de volgende morgen is er nauwelijks wild te bekennen, laat staan grote kuddes olifanten. Duizenden steppevorkstaartplevieren die speciaal voor ons fraaie formatievluchten uitvoeren, maken echter de dag goed met als kers op de taart een Denham’s trap die we nog niet eerder zagen. Zelfs de saaie rit over het asfalt naar huis wordt opgevrolijkt door een grijze gestalte die gretig zijn slurf in een plas steekt. Botswana… altijd boeiend.

 

10 Responses to “Khwai en Chobe National Park”

 1. Henk en Annet schreef:

  Opnieuw bijzonder verrassend, dit uitstapje. Leuk jullie belevenissen ook op deze manier te kunnen volgen.
  Dit leest lekkerder dan de Libelle.

  Veel liefs en groetjes,
  Henk en Annet

 2. Marianne Sprey schreef:

  Dat is een groot compliment, want de Libelle wordt veel gelezen!

 3. Elja schreef:

  Leuk verhaal mooie foto’s vooral die van de vogels
  Bijzonder bedankt.

 4. Marianne Sprey schreef:

  Heel graag gedaan!

 5. Jeany schreef:

  Wat een prachtige foto van die vogelformatievlucht!! Het lijkt qua vorm wel een magnoliaboom in volle bloei.

 6. Marianne Sprey schreef:

  Mooie vergelijking! Het was ook prachtig om te zien.

 7. Cees schreef:

  Leuk verhaal weer Marianne en ook mooie foto’s.

 8. Marianne Sprey schreef:

  Dank je!

 9. Freddy Vergouwen schreef:

  Dag Chobe trekkers,
  Jammer voor jullie dat het ging regenen maar gelukkig wel goed voor de farmers. Jullie komen er vasr nog wel een keer.
  Ook wij hebben daar altijd genoten. Toen we in Katima Mulilo woonden, was het voor ons maar 80 km en we zaten in het park.
  Wij waren dit weekend in Friesland, ook heel erg mooi.
  Veel liefs en tot later met nog meer avonturen.
  Groet, Freddy

 10. Marianne Sprey schreef:

  Helemaal mee eens: de regen was dringend nodig, voor zowel de mensen als de dieren. We hadden er niet meer aan gedacht dat jullie indertijd in Katima Mulilo zaten. Inderdaad is dat erg dichtbij Chobe en ook nog aan de rustige kant. Ook Nederland ook prachtige plekken. Omdat het hier nu regentijd is, zijn er regelmatig prachtige wolkenformaties. Die doen ook erg aan de Hollandse luchten denken. Ook veel liefs van ons.

Geef een reactie