Ver van de bewoonde wereld

Vol spanning kijken we uit naar onze kampeerplaats in het Kgalagadi Transfrontier Park. Bijna elke plek heeft een soort afdakje tegen de zon en het schijnt dat leeuwen daar nogal graag liggen. En ja hoor, vanuit de verte zien we donkere schaduwen. Met het fototoestel in de aanslag rijden we er langzaam naar toe. Helaas, de schaduwen blijken 8 mannen die van het uitzicht genieten. Gelukkig stappen ze op, maar al snel krijgen we nieuw bezoek: een grondeekhoorntje, een steenbokje en een wat sjofel uitziend jakhalsje dat ons verwijtend aankijkt als we zelf al het vlees opeten. De volgende morgen gaan we vanwege de hitte heel vroeg op pad. Gisteren was de weg erg zanderig, daarom hebben we de bandenspanning verminderd. Het blijkt nu wat steenachtiger, dus besluiten we op de eerstvolgende kampeerplek wat lucht erbij te doen. We willen bijna uitstappen, als we merken dat er al een auto staat. En dan zien we ook vlakbij een paar bruine ogen tussen het lange, gele gras…

 

Als we even later op een veiliger plek met behulp van de accu de banden hebben opgepompt, wil de klep van de auto niet meer dicht. Met een touwtje binden we de boel zo goed mogelijk vast. Gelukkig sluit hij na een paar kilometer hobbelweg alsnog. Nu alleen nog de vraag of we zonder problemen de zandduinen overkomen. De eerste paar gaan moeiteloos, maar dan blijven we net voor de top steken. Nog eens proberen met een flinke aanloop… weer mis. Dan maar de banden leeg laten lopen tot 1,2 atmosfeer. Nu nemen we moeiteloos de helling en ook verder zijn er geen problemen meer. Met deze zorgen minder, is er volop ruimte om te genieten van de afwisseling van bush en weidse pannen waar hier en daar het zomergras frisgroen tevoorschijn komt.

 

 

Het eerste deel van de tocht zien we vooral kleine groepjes dieren, maar gaandeweg komen de grotere kuddes: wildebeesten, elanden en springbokken. Tot onze vreugde zien we ook voor het eerst een bruine hyena die in de avondschemering zijn dorst komt lessen. Via Kaa Gate verlaten we het Frontier Park en rijden de Western Woodlands binnen. Hier hebben de kampeerplaatsen als enige faciliteit een bordje dat de plek aangeeft. Zelfs een vuurplaats ontbreekt. We zijn er niet echt dol op om in de bush een toilet te graven, maar wat is het fascinerend om op zulke afgelegen plaatsen midden tussen het wild te kamperen. Het is dan ook met enige spijt dat we huiswaarts keren. Daar halen we de overgebleven voorraden water, eten en diesel uit de auto: de noodrantsoenen bij pech. Gelukkig niet nodig gehad.

 

Kamperen in het Kgalagadi Transfrontier Park en Western Woodlands is opgenomen in onze voorbeeldreis Wilder Botswana

6 Responses to “Ver van de bewoonde wereld”

 1. Elja schreef:

  Mooie foto,s en een leuk verhaal heerlijk.
  Wij gaan morgen kerst vieren jullie ook?
  Fijne dagen
  Groetjes elja

 2. Marianne Sprey schreef:

  We gaan straks al een beetje beginnen met kerst vieren, dankzij hele aardige buren. ook jullie hele fijne dagen gewenst.

 3. Freddy vergouwen schreef:

  Wat een geweldig avontuur ,het roept heel veel mooie herinneringen op aan onze jaren in Afrika.
  We wensen jullie fijne Kerstdagen en een goed en gezond 2015.

  Kees en Freddy Vergouwen.

 4. Marianne Sprey schreef:

  Ook jullie hele fijne feestdagen gewenst. En mochten jullie zin hebben in een bezoek aan Botswana.. van harte welkom!

 5. dirk wolse schreef:

  Dag, Wat een mooi verhaal, voor jullie alle goeds in 2015 en wij hopen op ook dan weer mooie verhalen. Groet Wilma en Dirk

 6. Marianne Sprey schreef:

  Dank voor jullie reactie. Ook jullie alle goeds in 2015 en we zullen ons best doen met de verhalen!

Geef een reactie