Water in de woestijn

Inspiratie voor een reis Botswana – Namibië (Zuid)

 

We zijn met vrienden in het Kgalagadi Transfrontier Park en genieten …! Zelfs als blijkt dat we dagelijks de radiator moeten bijvullen, de accu’s vastzetten en de rechter achterband oppompen bij een temperatuur van tegen de 40 graden. Het Botswana deel is erg droog en er is dan ook nauwelijks wild. Maar de uitgestrekte leegte imponeert en de naderende regens zorgen voor fantastische zonsondergangen. Om vogeltjes te trekken, zetten we een pannetje water neer dat al gauw bedolven wordt onder de roodkopamadines. ’s Nachts worden we wakker van een vreemd blikkerig geluid. In het maanlicht zien we een gevlekte hyena driftig in ons pannetje bijten. Het blijkt niet echt lekker en dus zet hij zijn kaken in een autoband. Gelukkig blijkt onze nieuwe zaklantaarn een goed middel om hem te verjagen.

 

 

Het Zuid-Afrikaanse deel van het Transfrontier Park is vanwege de vele waterbronnen een stuk drukker. Door de hoge temperaturen zoeken de dieren al vroeg de schaduw op en dus gaan we bij het eerste licht op pad. Twee tsesebes tekenen zich af tegen de helderblauwe lucht, een springbok geniet van een groen blaadje, gemsbokken gaan op de horens en een forse leeuw ligt in alle rust uit te buiken.

 

 

Later op de dag zien we een groepje giraffes naar een boom staren. In de schaduw ontdekken we een troep hyena’s. Tot onze verbazing liggen ze ondanks de hitte dicht tegen elkaar aan. Dan staat er eentje op, doet een flinke plas en gaat er lekker in liggen. De rest volgt zijn voorbeeld. Tja, zo kun je zelf voor verkoeling zorgen. Twee slaperige afrikaanse oehoe’s zorgen voor een aardig slotakkoord.

 

 

Via Mata Mata rijden we Namibië binnen waar we kamperen tussen de kokerbomen. We zijn net van plan een douche te nemen, als een Duitse jongen ons lijkbleek tegemoet rent: “don’t go… don’t go… there is a black memba in the shower”. Gewapend met stok en camera nemen we voorzichtig een kijkje. Inderdaad ligt er een zwarte slang met zijn kop in het afvoerputje. “Hij zal dorst hebben”, reageert de kampbeheerder laconiek. En nee, natuurlijk is dat geen black mamba, maar een black spitting cobra (zwarthalscobra). Met die geruststellende woorden buigt hij zich weer over zijn papieren. De douche blijft ongebruikt. Bij de volgende camping is het water op en moeten we opnieuw gebruik maken van onze geïmpregneerde washandjes, waarna een onverwachte bezoeker ons vroeg naar bed jaagt.

 

 

De Fish River Canyon biedt een prachtige aanblik. Stiekem ben ik blij dat we in deze hete maanden niet naar beneden mogen, want het is een hele afdaling. De kust is heerlijk verkoelend en op de catamaran waarmee we op zoek gaan naar een kolonie zwartvoetpinguïns, is het zelfs koud. Terwijl we bibberend tegen elkaar aan kruipen, vertonen dolfijnen hun kunstjes waarop een stel zeehonden enthousiast met de vinnen klappert. We sluiten onze reis af met een bezoekje aan een Bushmen familie. De graafstok is gemoderniseerd, maar de kennis waarmee aan een klein sprietje boven de grond een waterrijke wortel wordt ontdekt, is eeuwenoud. Dankbaar dat wij ons water gewoon in de winkel kunnen kopen, vullen we voor de laatste keer de radiator en rijden huiswaarts.

 

18 Responses to “Water in de woestijn”

 1. Jacqueline Rothuijsen schreef:

  Prachtig!!!
  Onvergetelijke avonturen in the Wild!!
  Verveeld nooit om dit soort reizen te lezen.

 2. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel voor je enthousiaste feedback, Jacqueline!

 3. Freddy Vergouwen schreef:

  Hoi Marianne,
  Wat een geweldige reis hebben jullie weer gemaakt.
  Afrika blijft geweldig mooi.
  Wij gaan in mei een reis maken naar China en Tibet, een totaal andere wereld.
  We zijn ons aan het in lezen, want we weten eigenlijk niet zo
  veel van die kant van de wereld.
  Voor jullie en voor ons, wat geweldig dat we dit kunnen en mogen doen in goede gezondheid.
  Hartelijke groet ook aan Jan.
  Kees & Freddy

 4. Marianne Sprey schreef:

  Hartelijk dank voor jullie reactie. Ja, Afrika is geweldig mooi. China en Tibet klinken overigens ook niet verkeerd. Dat zal vast een heel indrukwekkende reis worden. Veel succes met de voorbereidingen, want er is ongetwijfeld erg veel informatie en al vast een fantatische reis toegewenst.

 5. adrie maes schreef:

  Hallo Marianne en Jan,

  Wat een schitterende foto’s en wat zijn alle avonturen
  leuk toegelicht. Wij hebben ervan genoten!

  Adrie en Wil

 6. Marianne Sprey schreef:

  Wat leuk om te horen! Dank jullie wel.

 7. Frida Kemmink schreef:

  Hallo Marianne en Jan, wat een prachtig verhaal weer en wat een schitterende foto’s. Fijn om jullie zo te blijven volgen.
  Groetjes, Jurriën en Frida

 8. Marianne Sprey schreef:

  Hartelijk dank voor het compliment. De slangenfoto was wel een beetje spannend om te nemen… Erg leuk trouwens om op deze manier nog wat contact te hebben.

 9. Jeany schreef:

  Wat zitten er weer prachtige foto’s bij. Dat is in ieder geval al één resultaat van jullie reizen. Ik doe maar net als bij een museumbezoek: per zaal kijken welk schilderij of object ik het mooist vind. In deze ‘zaal’ is dat voor mij de foto van de springbok. Eerst dacht ik dat het een giraffe was, door dat snuitje! Giraffen vond ik in hun eigen omgeving namelijk zo prachtig. En deze kop is werkelijk heel bijzonder. Maar net als in een museum: je moet soms de bijgaande tekst heel goed lezen om te weten wat een schilderij voorstelt, zeker als je er geen verstand van hebt.
  Groet Jeany

 10. Marianne Sprey schreef:

  Wat een originele reactie! Dank je wel. Erg leuk dat je juist deze foto het meest bijzonder vindt. We hebben er namelijk eindeloos lang over gedaan om een foto te maken bij de juiste struik op het juiste moment. Want het is fascinerend hoe zo’n bokje van die klein groene blaadjes tussen de doorns eruit weet te halen.

 11. Willy schreef:

  Wauw wat een mooi trip hebben jullie gemaakt en zoveel verschillende dieren gezien. Het blijft heerlijk lezen wat jullie beleven en de foto’s zijn prachtig.
  Groetjes Willy

 12. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel! We hebben inderdaad erg veel gezien, mede ook door de combinatie woestijn en oceaan (en de onverwachte bezoekers).

 13. Richard schreef:

  Hallo Marianne en Jan, leuk om over jullie reis en avonturen te lezen!! Wij kunnen niet wachten om jullie kant weer op te komen, nog maar 32 weken wachten……

 14. Marianne Sprey schreef:

  Wat leuk, om een reactie van jullie te krijgen. Wij kijken er ook naar uit om jullie hier weer te ontmoeten. Die 32 weken zijn zo om!

 15. Gia schreef:

  Wat een prachtige reis en weer met prachtige foto’s! Geniet ervan en leuk dat wij zo mee kunnen genieten!

 16. Marianne Sprey schreef:

  Ja, het was een prachtige reis en we gaan er dan ook weer een voorbeeldreis van maken. Maar dat zal nog even duren voor die op de website komt. Leuk dat jullie meelezen!

 17. Elja schreef:

  Wat weer leuk om te lezen en prachtige foto’s
  Brrrr die slang.
  Maar je beschrijft het leuk zie het zo voor me.
  Hier was het gisteren weer een klein beetje voorjaar .
  Ook weer heerlijk.
  De zon doet altijd goed.
  Maar die hebben jullie genoeg.
  Liefs elja

 18. Marianne Sprey schreef:

  Hartelijk dank voor je reactie!. De slang was inderdaad wel brrr… Sorry trouwens dat we zo laat reageren, maar we zijn een paar dagen weg geweest. Wat heerlijk dat jullie ook weer een beetje voorjaar hebben. Wij hebben inderdaad genoeg zon, al heeft het dit jaar wel uitzonderlijk veel geregend. Nog steeds zijn een aantal campings niet bereikbaar.

Geef een reactie