Zimbabwe deel 2: Mana Pools en veerboot Lake Kariba

Vlakbij onze kampeerplaats in het wildpark Mana Pools ligt Chitake Springs. We hebben op een groepje hyena’s na nog geen wild gezien, maar nu de schemering valt, komt de bush tot leven. Een civetkat komt drinken, gevolgd door een luidruchtige groep bavianen en dorstige olifanten. De kleinste is nog niet zo handig met de slurf en zakt al snel door zijn voorpoten. Een aandoenlijk tafereeltje om de dag te besluiten.

 

 

Na een onrustige nacht vol leeuwengebrul vlakbij de auto, rijden we met open ramen een zwerm tse tse vliegen in. Afgeleid door de pijnlijke steken, zien we maar net op tijd de naderende muur buffels.

 

 

Naarmate we dichter bij de Zambezi rivier komen, wordt het wild talrijker. Impala’s, zebra’s een luierende leeuwin, we weten bijna niet waar we het eerst moeten kijken. Onze privé kampeerplaats wordt bezet door een grazend nijlpaard en een Afrikaanse Reuzenijsvogel die een visje naar binnen werkt. We durven niet naar het toilet omdat vlakbij een olifant een modderbad neemt.

 

 

In het zachte ochtendlicht lijken de elanden op sprookjesfiguren en een onhandige Afrikaanse schaarbek gaat buitelend over het water (zie foto bovenaan). We volgen een groepje olifanten en zien verrast hoe de enorme bul op zijn achterpoten gaat staan en zo een enorme tak van de acaciaboom aftrekt. Het is Boswell, over wie al menig filmpje op internet staat. Voor het laatst doen we de afwas bij het licht van de zaklantaarns, want morgen moeten we in Kariba zijn waar we de veerboot hebben geboekt.

 

 

Met enige moeite tillen 8 mannen de imperiaal met de twee daktenten van de auto. We hadden één van de drie buitenplekken geboekt “but the bookingssystem made a mistake”. Nu moet de auto binnen staan en daar is het te laag voor daktenten. We zijn al lang blij dat we meekunnen. Tot twee weken voor vertrek waren er te weinig passagiers. Gelukkig werden er toen 40 schoolkinderen aangemeld en kon de tocht doorgaan: 290 km rustig kabbelende golfjes in plaats van hobbelige paadjes. De eerste paar uur is het heerlijk op het dek, maar dan wordt de zon te heet en zoeken we verkoeling in de lounge op het bovendek. Twee bevriende echtparen hebben hun bezittingen over alle 12 ligstoelen verspreid: “You can sit for now, but tonight we sleep there”. Wat een gezelligheid. Geef mij de schoolkinderen maar die zich keurig gedragen.

 

 

De tank is leeg, maar dankzij de jerrycans komen we zonder problemen in Victoria Falls, waar mijn broers bagage inmiddels ook is aan gekomen. Die kan nu schoon aan zijn terugtocht beginnen. Jan en ik rijden in een vlot tempo naar Maun. “Wat heerlijk dat de auto verder geen problemen heeft gegeven” zeg ik opgewekt, vergetend dat je de dag niet moet prijzen voor het avond is. Waarom wordt meteen duidelijk: ineens gaan alle rode lampjes aan. We kunnen nog net de garage halen. De krukas blijkt kapot en een nieuwe moet uit Japan komen. We laden alle spullen over in een leenauto en bedenken dat dit ook had kunnen gebeuren tussen de leeuwen en de tsetse vliegen. We zijn overigens niet de enigen met pech. Vlakbij ons huis staat een kapotte ezelskar op het pad. We hopen dat de eigenaar ook vervangend vervoer heeft gekregen.

 

 

16 Responses to “Zimbabwe deel 2: Mana Pools en veerboot Lake Kariba”

 1. Conny schreef:

  Never a dull moment 😉 Maar ook prachtige avonturen en geweldige herinneringen. Dat er nog maar velen mogen volgen in 2019 Happy New Year

 2. Marianne Sprey schreef:

  Saai is het inderdaad niet, al zijn sommige ervaringen achteraf leuker dan op het moment zelf! Ook voor jullie beiden een h appy new year en ook voor Joop.

 3. Dirk Wolse schreef:

  mooi verhaal en mooie foto’s

 4. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel!

 5. Maya schreef:

  Wat een mooi verhaal. Je beschrijft het zo geweldig! Leuk dat jullie weer met z’n drieën op pad zijn geweest.
  We wensen jullie een mooie jaarwisseling en voor 2019 alle goeds!!

 6. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel. Ja, het was inderdaad erg leuk om weer met z’n drieën te gaan. Ook jullie een fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2019.

 7. Emmy schreef:

  Wat een leuke verhalen schrijf je altijd, we genieten er altijd van.

 8. Marianne Sprey schreef:

  Wat leuk dat je reageert, Emmy. Dank je wel voor het compliment!

 9. Elja schreef:

  Heerlijk verhaal
  Mooie foto,s
  Auto pech oeps vervelend
  Maak het komt vaak toch weer goed.
  Nog heel veel reis plezier en wie weet tot in januari
  Groetjes

 10. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel. Inderdaad is het tot nu toe steeds goed gekomen, maar dit was wel erg op het randje. We gaan toch maar eens uitkijken naar een andere auto. Tot binnenkort hopelijk.

 11. Willy Spreij schreef:

  Weer een mooie avontuur en memories gemaakt.
  Het allerbeste voor 2019

 12. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel voor je reactie. Een avontuur was het zeker!

 13. Nel Velthorst schreef:

  Hallo Marianne en Jan,
  Wat hebben jullie weer een avontuurlijke reis gemaakt. Geweldig om te lezen. Ik denk dat ik doodsangsten zou uitstaan, maar ja bij jullie komt het altijd weer goed.
  Ik wens julli happy New Year met nog vele mooieen interessante verhalen. Ik geniet van jullie foto’s.
  Groetjes, Nel

 14. Marianne Sprey schreef:

  Hi Nel, wat leuk om een berichtje van je te krijgen. Ja, avontuurlijk was het zeker. Ook jij een heel gelukkig nieuw jaar gewenst!

 15. Clara schreef:

  Ha Marianne en Jan,
  Wat maken jullie een avonturen mee.
  Gezellig om jullie verhalen te lezen. Voor jullie een heel goed en blij nieuw jaar toegewenst in gezondheid en liefde. Jullie maken prachtige foto’s!!

 16. Marianne Sprey schreef:

  Hi Clara, dank je wel voor je berichtje en je compliment mbt de foto’s. Ook jullie een liefdevol en gezond nieuw jaar toegewenst!

Geef een reactie