May End

Begin maart krijgen we een berichtje dat Botswana de grenzen gaat sluiten vanwege het corona virus. We kijken elkaar ongelovig aan. Dat kan toch niet? Dan stort toch de hele toeristenindustrie in? Bovendien zijn er geen besmettingen in Botswana. En inderdaad wordt het bericht herroepen. Zie je wel…!

Met enige weemoed denken we terug aan onze naïviteit van toen. Want in rap tempo sluiten overal landen hun grenzen, inclusief Botswana. Gelukkig zijn onze laatste reizigers nog net op tijd vertrokken in een boordevol vliegtuig met emotionele passagiers, geen eten en een crew die zich niet laat zien. Dankbaar dat ze veilig in Nederland zijn aangekomen, gaan we aan de slag met het verzetten van de april- en mei-boekingen. Als dat klaar is, beloven we onszelf, gaan we een weekje de parken in. Maar helaas… eind maart zijn er ook besmettingen in Botswana en wordt een algehele lock down aangekondigd. Alleen met een permit mogen we nog 1 x per week een dagdeel de deur uit om boodschappen te doen. We kunnen nog precies 1 nachtje de bush in. Als de auto gepakt is, blijkt er een probleem met de pomp die voor onze dagelijkse watervoorziening zorgt. Gelukkig kan er dezelfde dag nog iemand komen om de boel te repareren. De pomp zit bijna 30 meter diep. Het is dan ook een hele klus om die met slang en al naar boven te halen. We kunnen de auto dus wel weer uitladen.

 

 

Dan richten we ons maar op de tuin en aanpalende beplanting. Want gelukkig is daar ook veel te beleven, zelfs veel meer dan we verwachtten. Het begint met een black mamba die wordt opgejaagd door krijsende eekhoorns en vogels. De volgende bezoeker is een luidkeels om eten krijsende levaillant-koekoek. De arme pleegouders, een groep pijlpuntbabbelaars, krijgen het eten nauwelijks aangesleept. Dan ontdekt Jan een vogelnest net buiten de tuin, waar een wollige staart uithangt. Die blijkt te horen bij een bushbaby die ons met zijn enorme ogen nieuwsgierig aankijkt, voor hij als een circusartiest naar een tegenovergelegen struik springt.

 

 

Inmiddels is het eind van de lock down in zicht, maar helaas wordt die met twee weken verlengd. Net als we onszelf heel zielig beginnen te vinden, ontdekken we een moerasschildpad die zich in de schaduw van een boom heeft ingegraven. Het arme dier moet daar al vanaf oktober zitten, want toen zijn de laatste plassen in de rivier voor ons huis opgedroogd. Dat is pas een lock down…

Het land wordt in zones verdeeld en op 14 mei horen we dat we vanaf 15 mei in onze eigen zone zonder permit op stap mogen. Hoera! We maken plannen en beginnen spullen klaar te leggen, maar dan komt er een tegenbericht. We mogen pas vanaf 22 mei zonder permit. Ja, ja, dat zal wel… Zoals iemand toepasselijk beschrijft:

Lock down May End by May End, or May not End by May End, as it May Extend. But May will End by May End, even if lock down May not End”.

8 Responses to “May End”

 1. Jeany schreef:

  Terwijl ik de foto’s van de buitenlandreis van vorig jaar zit te rubriceren om er een Denemarken-fotoboek van te maken, komt jullie bericht binnen. Een ander land, een ander type lockdown, maar wat herkenbaar: de blik gericht op dichtbij huis en op al het mooie wat daar te zien valt. Wij leggen dat ook vast, voor het Overijssel-fotoboek anno 2020. Een binnenlandervaring!

 2. Marianne Sprey schreef:

  Wat leuk, dat jullie ook een binnenlandervaring gaan vast leggen. We komen deze graag bekijken, zodra dat weer kan.

 3. Dirk schreef:

  Leuk om in corona tijd van jullie te horen
  En van jullie ‘belevenissen’
  Inmiddels zijn Wilma en ik op 5 mei oma en opa geworden
  Giselijne en Ad hebben een dochter Hanna gekregen
  Het gaat met ieder goed en op anderhalve nieuw normaal genieten we van hen
  Groet ook van Wilma, Dirk

 4. Marianne Sprey schreef:

  Van harte gefeliciteerd met het grootouderschap. Wat ontzettend leuk voor jullie. Ook onze gelukwensen natuurlijk voor Giselijne en Ad. Hopelijk kunnen jullie in deze bijzondere tijd toch echt van jullie kleindochter genieten.

 5. Adrie Maes schreef:

  Lieve Marianne en Jan, Gelukkig kunnen jullie de huidige situatie nog met een lach bekijken. Heel leuk al die avonturen in jullie tuin. En weer zulke prachtige foto’s! Wij hopen, dat
  het binnenkort weer wat gemakkelijker wordt voor jullie en Botswana! Liefs Adriana en Wil

 6. Marianne Sprey schreef:

  Dank jullie wel voor de lieve reactie. We hopen dat het in Nederland ook allemaal goed blijft gaan!

 7. Elja schreef:

  Hoi dat is vervelend. Zo opgesloten
  Maar jullie ontdekken daardoor weer
  Andere leuke dingen .wat mooie
  Foto,s opleverd
  Hier ook leven even wat rustiger.
  Jan werkt thuis.
  en we zijn gelukkig gezond .
  Lieve groet elja

 8. Marianne Sprey schreef:

  De lock down heeft inderdaad leuke dingen opgeleverd. Geniet van de rust en heerlijk dat jullie gezond zijn!

Geef een reactie