Perikelen rond het huis

Ons solide ogend huis heeft scheuren in de muren, als we een douche willen nemen, zakken we door de bak en ’s nachts kunnen we niet slapen vanwege de herrie boven ons hoofd. We hebben ongenode gasten en niet zo weinig ook: ruim tweehonderd vleermuizen blijken onder het metalen dak te wonen. We begrijpen nu ook waar de penetrante lucht in onze slaapkamer vandaan komt. Maar elke dag schijnt de zon en het uitzicht op de rivier blijft prachtig.

De niet dragende binnenmuren met scheuren blijken mede de balken van het dak te dragen. Op advies van een lokale bouwvakker worden ze verstevigd met lange metalen staven. De loodgieter voor de douche blijkt helaas minder deskundig. Bij het plaatsen van de nieuwe bak heeft hij de glazen deur verhangen: scheef en met een behoorlijke kier. Nu nog de vleermuizen. Het blijken little free-tailed bats die een zeer goede reputatie hebben wat betreft de voortplanting. We proberen ze te verjagen met behulp van tl-buizen, maar dat helpt niets. Ze kruipen gewoon wat verder achter de isolatiedekens.

Bij observatie blijken het beestjes van de klok. Elke avond vliegen ze op hetzelfde tijdstip uit. We sluiten na het uitvliegen de vliegopening en openen die de volgende dag tegen de schemering weer een uurtje om de achtergebleven exemplaren de mogelijkheid te geven uit te vliegen. Een aantal dagen zien we ze nog rondvliegen, maar dan lijken ze verdwenen. Tot een paar maanden later onze buren klagen: ze hebben last van vleermuizen onder hun dak…

 

Geef een reactie