Botswana kleurt wit

Vanwege de pandemie hebben we dit jaar opnieuw geen gezellige welkomstontmoetingen met onze reizigers, maar zijn we vooral bezig met het verzetten van trips. Gelukkig gaat dat zelden soepel, zodat het nog wel even duurt voor we zonder werk zitten. Het meeste gedoe wordt veroorzaakt door een eigenaar die nu zelf de boekingen doet, omdat het personeel op non-actief is gesteld. Verkeerde data… verkeerde prijzen… verkeerd aantal personen… het is bijzonder hoeveel er mis kan gaan bij een omboeking. Bij Jan komt stoom uit zijn oren, maar hij blijft vriendelijke mailtjes sturen, wat hem naast herhaalde excuses ook de belofte van een koud biertje oplevert. Daar moeten we dan wel 600 km voor rijden, wat voorlopig vanwege de toename van het aantal Covid-19 besmettingen helaas niet mogelijk is. Sinds half juli kleurt bijna heel Botswana wit, het equivalent van het EU donkerrood. Dus zijn er reisrestricties, een avondklok van 22:00 tot 4:00 uur en een alcoholverbod.

 

Ook dichtbij huis heerst corona. In het pikkedonker vertrekt Jan klokslag 4:00 uur met klusjesman Mike, zijn vriendin en één dochter plus een stapel brandhout naar het Covid-19 testcentrum. Zijn andere dochter is vorige week positief getest. De rest van het gezin was gelukkig negatief, maar kreeg de opdracht na een week terug te komen voor een tweede test. Bij aankomst blijken er al dertig wachtenden voor hen. Het testcentrum opent pas om 8:00 uur en het is 5 graden. Het brandhout komt dus goed van pas. Als de vlammen oplaaien, denkt niemand meer aan 1,5 meter afstand en verdringen alle aanwezigen zich om het vuur. Omdat overheidspersoneel vóór mag, is Mike met zijn gezin pas om 15:00 uur aan de beurt. Ondanks de opnieuw negatieve test, krijgen ze het verwachte “health certificate” niet. De positief geteste dochter moet eerst negatief getest zijn, dan moeten alle anderen opnieuw getest worden. Handig om dat nu te vertellen. De volgende dag lezen we in de krant dat het testcentrum in Maun wordt beschouwd als mogelijke super spreader. De reisrestricties voor ons gebied zullen dus nog wel even blijven. Dat is niet erg, want vanwege het aanhoudende verbod op de alcoholverkoop, krijgen we bericht dat het beloofde biertje inmiddels is opgedronken.

8 Responses to “Botswana kleurt wit”

 1. Elja schreef:

  Blijft toch allemaal spannend Corona.
  Nu maar hopen dat jan het niet heeft opgelopen bij het vuur.

 2. Marianne Sprey schreef:

  Het blijft zeker spannend. Jan heeft zich gelukkig verre van het vuur gehouden 😊.

 3. Jeany schreef:

  Wat zullen jullie blij zijn met jullie vaccinaties. Als ik het goed lees, dan is pas zo’n 10% één keer gevaccineerd?
  En hoe verloopt dat proces daar? Bereidheid? Vaste en/of mobiele priklocaties? Het zal een andere logistieke kwestie zijn dan in Nederland – als er al genoeg vaccins zijn – en ook bij ons loopt een en ander nogal eens moeizaam.
  Over communicatie gesproken: als ze hier een verkeerde geboortedatum op je bewijs zetten, kost het veel moeite om dat gecorrigeerd te krijgen. Die moeite is nodig want anders kun je naar je QR-code fluiten.

 4. Marianne Sprey schreef:

  Daar zijn we zeker blij mee. Zo’n 5% is nu volledig gevaccineerd en daarnaast is zo’n 10% voor de eerste keer gevaccineerd. het schiet dus nog niet erg op. Voor zover wij weten, is het grootste probleem op dit moment het gebrek aan vaccins. Wel wrang om intussen te lezen dat in Israel de ouderen al een extra een booster gaan krijgen. Maar het is niet anders. Ben jij intussen ook klaar? Met een goede geboortedatum? Bij mij werkt de app, maar bij Jan niet. Gelukkig heeft hij er hier toch niets aan.

 5. Dirk schreef:

  Dag, goed om een verhaal over corona te horen
  Van de andere kant van de wereld. Hoop dat het ook voor jullie
  Gauw normaler wordt

 6. Marianne Sprey schreef:

  Dank je wel voor je reactie, Dirk. Op dit moment ziet het er helaas nog niet goed uit. De Delta variant gedijt waarschijnlijk extra goed nu mensen met de winterse kou veel meer binnen zitten. Gelukkig beginnen de temperaturen nu te stijgen.

 7. Willy schreef:

  En ik dacht dat het in Nederland niet goed geregeld was. Tjeetje wat een wachttijden.
  Gelukkig heb ik mijn vaccinatie gehad en nu op vakantie door noord Europa, met motor en tent.

 8. Marianne Sprey schreef:

  Hoi Willy, ja, apart he, wij kijken met enige jaloezie hoe goed alles in Nederland is geregeld. Wat fijn dat je gevaccineerd bent. Heel veel plezier op je stoere reis door noord Europa!

Geef een reactie