Just an old man

Just an old man

Mike (onze tuinman) is naar zijn moeder in Zimbabwe. Zijn neef Kelvin zorgt voor zijn kippen en zijn vriend Merlous, een magere jongen met rood geverfde haren neemt het tuinwerk over. Op tweede kerstdag genieten we van de vogels die voor ons huis de droogvallende rivier leegvissen. Pelikanen, lepelaars, witwangfluiteenden, twee soorten ooievaars en vijf soorten reigers, alles loopt en zwemt door elkaar op jacht naar de laatste vissen. Het blijkt dat de vogels niet de enige jagers zijn.

 

 

’s Avonds wordt er hard op het raam gebonsd. Een trillende Merlous smeekt om binnen te mogen: “five men with panga’s are after me… “. Behalve dat hij doodsbang is, omdat er vijf mannen met messen achter hem aanzitten, worden we niet veel wijzer. Gelukkig komt Kelvin aanlopen die goed Engels spreekt. Hij legt uit dat Merlous voor een kudde geiten zorgt waarvan er vorige week een paar zijn gestolen. Merlous is er achter gekomen wie de dief is. Die heeft dat gehoord en is nu naar hem op zoek, samen met vier anderen. Jan gaat het tuinhek op slot doen en ik leg op de buurtapp de situatie uit en vraag het nummer van de politie. Imiddels is het donker en valt het water met bakken uit de lucht. In dit passende decor zie ik een man naar het hek komen dat Jan net op slot doet. Bezorgd kijk ik toe, maar gelukkig vertrekt de man even later. Jan komt druipend binnen en vertelt dat er vijf kerels iets verderop onder een boom zitten. Eén ervan kwam naar het hek en vroeg hem Merlous te roepen, omdat die hun geiten heeft gestolen (ook hier is aanval de beste verdediging). Jan antwoordde dat ze dan beter naar de politie kunnen gaan in plaats van hier in de stromende regen te zitten. “I cannot force Merlous to come outside, I am just an old man, you see.”

 

We sluiten alle deuren en ramen terwijl intussen het berichtenverkeer stroomt:
Iemand appt het nummer van de politie… een buurman zegt dat hij niet kan helpen, want hij is geopereerd… andere buurman zegt dat hij niet kan niet helpen, want hij is er niet… een derde kan wel komen, maar heeft geen geweer, of het dan wel zin heeft… iemand vraagt of we wel veilig zijn…. iemand zegt dat we de politie moeten bellen… iemand appt dat Jan en Marianne hulp nodig hebben, omdat Mike wordt aangevallen… iemand zegt dat het niet om gestolen geiten gaat, maar te maken heeft met een diefstal bij de buren die er nu niet zijn… de buren die er niet zijn, appen of het met hen te maken heeft en of we wel veilig zijn…

 

Ik probeer alle appjes zo goed mogelijk te beantwoorden en intussen te volgen hoe het contact met de politie verloopt. Er blijkt echter al andere redding onderweg. Twee vrienden van Mike hebben intussen ook gehoord wat er gaande is en komen Merlous met de auto ophalen. Opgelucht zien we de achterlichten verdwijnen. De volgende dag komt een terneergeslagen Merlous langs. Terwijl hij bij de vrienden van Mike sliep, is er ingebroken in zijn hut. De deur ligt eruit en al zijn spullen zijn vernield of gestolen. Of hij de komende dagen bij ons mag blijven, want hij durft niet terug naar zijn huis. Dat snappen we, maar wij durven hem ook niet in huis te nemen. Wat als de messen weer opduiken? Gelukkig gaat hij akkoord met Jan’s voorstel dat we graag willen helpen met kleren en eten, maar dat hij beter in het dorp bij de vrienden van Mike kan blijven. Dan is er volop hulp als de mannen weer opdagen. “ I am just an old man, you see, so I can’t help you if they come back…

6 Responses to “Just an old man”

 1. Clara schreef:

  Jan ,
  Wat een lastige situatie! Jan, je bent ‘just an old man’ , maar een old man die wijs zijn mannetje staat!
  Een niet gewelddadige geweldige reactie.
  Groetjes uit Bennekom.

 2. Marianne Sprey schreef:

  Het was wel even spannend, maar het hielp erg dat het hek op slot zat en hij in de stromende regen stond terwijl ik een paraplu had.

 3. Dirk schreef:

  Wat een heftig verhaal. Gelukkig dat het met jullie
  En ook anderen goed is. Hoop dat het zo blijft
  Groet, Wilma en Dirk

 4. Marianne Sprey schreef:

  Hartelijk dank voor jullie meeleven. Alles is weer prima hier. Dit was gelukkig een uitzonderlijke situatie en ook niet op ons gericht.

 5. Freddy Vergouwen schreef:

  Dit zal wel bijna jullie laatste aventuur worden, wanneer gaan jullie Botswana verlaten?
  Laat het ons weten.
  Het zou leuk zijn om elkaar weer eens te ontmoeten in de toekomst
  Hartelijke groeten
  Freddy

 6. Marianne Sprey schreef:

  Het lijkt ons ook erg leuk om jullie weer te ontmoeten. Onze plannen liggen nog niet vast. We houden jullie op de hoogte!

Geef een reactie